2012. május 2., szerda

Küzdősportok

Ha Hanga játék közben csetlik-botlik, dől-borul, és mindezt folyamatos nyüszögéses hanghatásokkal kíséri, akkor tudom, hogy eljött az ideje az alvásnak.
Ez azonban mostanában nem ilyen egyszerű. Az első 3 hónapban olyan volt, mint a kisangyal, végigaludta az éjszakákat, az altatás a szoptatás-büfi-kiságyba lerakás folyamattal olajozottan működött.
Tapasztalt anyukák mondták, hogy majd "el fog romlani". Én meg néztem rájuk értetlen szemmel, hogy miért romlana el, ha mindent következetesen csinálok. Aha! :)
A következő 3 hónapban már éjjel is kelt, evett egyszer-kétszer, és aludt tovább. A nappali altatások is viszonylag simán mentek, kivéve azt az időszakot, mikor rászokott a hintában alvásra, és próbáltam leszoktatni róla.
Mióta megtanult mászni, az altatás a következőképp alakul:

1. Eszik, berakom a kiságyba, hasra fordul, néha picit piszkálja a macit, vagy a nyuszit, pár percen belül lehunyja a szemét, és alszik. Előfordulási esély este kb. 80 %, napközben kb. 10%.
2. Szopizás közben bealszik, és miközben berakom a kiságyba sem ébred fel. Előfordulási esély: éjszaka 95%, este kb. 10%, nappal kb. 5%.
3. Szopizás közben bealszik, kiságyba rakás közben felébred.
4. Nem alszik be evés közben, lefektetem a kiságyba. Rátör a mozgáskényszer, szinte csukott szemmel hasra fordul, majd négykézlábra tornázza magát, feláll. Közben nyüszög. Dől, borul. Különböző megoldási metódusokat dolgoztam ki.
- Az első, amikor feláll, akkor mindig megfogom, és visszafektetem, cumit visszarakom a szájába, az arcát megsimizem.
- Ha ez nem válik be, pár próbálkozás után váltok. :) Nem engedem, hogy hasra forduljon, oldalt tartom a csípőjére mért enyhe ellentartással.
- Ha elkezd sírni, akkor a következő próbálkozás az,hogy hagyom, hogy hasra forduljon, viszont a hátára és a fenekére rakom a kezem, és nem engedem, hogy másszon. Néha ezt popsipaskolással vegyítem.
- Ha semmi, de semmi sem segít, akkor kiveszem a kiságyból, lefekszem Vele a nagyágyra, és magamhoz szorítom :)
 Előfordulási esély este 10%, éjjel 5 %, nappal 70%.
5. - Babakocsiban, hordozókendőben alvás. A babakocsiban főleg nézelődni szokott, ritkán alszik el, előfordulási esély nappal kb. 2%. Hordozókendőben vagy meitaiban gyakrabban alszik, előfordulási esély kb. 10%.
6.- Hintában alvás. Ha otthon vagyunk, ez a végső mentsváram :) Viszonylag gyakran elalszik benne, de nem akarom rászoktatni, így csak ritkán használom. Amikor már tényleg semmi más sem jó. Előfordulási esély. kb. 10%.

és közben látom magam előtt, hogy a Hogyan ne altassuk a gyereket című kézikönyv fejezeteiben leírtakat pontról pontra követem. :) de nem merem a kiságyban hagyni, hogy majd csak elalszik, mert félek, hogy a rácsba megüti magát, vagy beveri a fejét.

és annak az esélye, hogy délelőtti alvás közben bekakil, és ettől 10 perc után felébred meghatározhatatlan :D

Közben rettentően fejlődik a kreativitásom :)
és rájöttem arra is, hogy a gyereknevelésben egy dolog biztos, hogy minden változik.

viszont annak esélye, hogy alvás után mosolyog rám 100%, és ez az érzés felbecsülhetetlen





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése